Anatomie en meer

Het skelet
Het skelet van een kat bestaat uit 250 botten. Net als alle andere carnivoren (vleeseters) zijn katten toegerust om op prooien te jagen en ze te verslinden. Katten hebben een vrij ronde kop, korte snuit, grote ogen, gevoelige snorharen bij de bek en scherpe staande oren. Een kat heeft een lange staart die hij gebruikt om in evenwicht te blijven en om te communiceren. Het bewegingsstelsel is extreem soepel met een flexibele ruggengraat, waardoor katten erg lenig zijn. Katten kunnen zich bij een val zo keren dat ze op de poten terecht komen. Om op zijn pootjes terecht te komen, moet de kat wel de ruimte en tijd krijgen om zich te keren.

 

De kaak en het gebit

Katten hebben korte brede kaken met sterke knipkiezen en scherpe snijtanden. Een kitten heeft 26 tanden en kiezen in zijn melkgebit. Wanneer een kitten 3 maanden oud is begint het wisselen, zijn melkgebit maakt plaats voor een blijvend gebit. Dit blijvend gebit bestaat uit 30 tanden en kiezen en is rond de leeftijd van 6 maanden compleet.. In de bovenkaak hebben ze 6 snijtanden, 2 hoektanden, 6 voorkiezen en 2 kiezen. In de onderkaak hebben ze 6 snijtanden, 2 hoektanden (haaktanden), 4 voorkiezen  (knip –en scheurkiezen) 2 ware kiezen (knobbelkiezen). Hun kaak kan geen goede kauwbeweging maken, de kat verscheurt zijn voedsel en gebruikt het zeer sterke maagzuur om het voedsel te verteren. De tong is bedekt met een laag ruwe papillen die goed van pas komt bij de persoonlijke verzorging. De tong van de poes is ruwer dan die van de kater; zo kan ze haar jongen beter wassen.

De poten
De meeste katten hebben lange, slanke poten in verhouding met hun lichaam. Katten hebben vijf tenen aan beide voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De eerste teen bevindt zich wat hoger op de voorpoot dan de andere vier tenen. Deze eerste teen raakt tijdens het lopen de grond niet, maar wordt wel gebruikt bij de verzorging en bij het grijpen van een prooi. Aan de uiteinden van de tenen bevinden zich sterke, scherpe, gebogen klauwen. De nagels kunnen worden ingetrokken, wanneer een kitten ongeveer 5 weken oud is. Dit mechanisme is een uniek kenmerk van de kattenfamilie.
De nagels van een kat hebben verschillende functies : ze zijn nodig om te kunnen klimmen, zich te verdedigen en een prooi te kunnen vangen. Een binnenkat kan snel te lange nagels krijgen, dit kan veel ongemak veroorzaken. De nagels kunnen in de bank of vloerbedekking blijven haken. Om uw kat de gelegenheid te geven zijn nagels te slijten, heeft uw kat een krabpaal nodig. Een krabpaal heeft ook een communicatieve functie en moet daarom op een duidelijk zichtbare plaats staan en uw kat moet zich helemaal kunnen strekken wanneer hij de krabpaal gebruikt. De zijkanten die uitgroeien komen dan los te zitten en worden met de tanden verwijderd. Het  is belangrijk de nagels van je kat regelmatig na te kijken en zo nodig te knippen. Het knippen van kattennagels is een precies karweitje. Vergeet het vijfde nageltje aan de voorpoot niet, dit nageltje raakt de grond niet en kan daardoor snel te lang worden en in een cirkel in het vlees van het pootje prikken.

Lichaamstemperatuur
De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een kat kan beter tegen hoge temperaturen dan de meeste mensen. Een kat moet wel de mogelijkheid hebben om naar een koelere plaats te gaan als hij in het zonnetje ligt. In tegenstelling tot honden hijgen katten niet als ze het warm hebben. Transpireren doen katten alleen via hun voetzooltjes, via de rest van de huid zou weinig nut hebben, vanwege de isolerende werking van de vacht.

De vacht
Hoewel een kat zichzelf veel wast is vachtverzorging door zijn baasje noodzakelijk. Zowel langharige als kortharige katten moeten regelmatig geborsteld worden om losse haren en vuil uit hun vacht te verwijderen. Wanneer een kat niet of te weinig geborsteld wordt, zal hij bij het wassen veel losse haren naar binnen krijgen.. Die haren vormen in de maag een haarbal die de kat op den duur uitbraakt. Een enkele keer zal een haarbal in de darmen terecht komen en voor verstopping zorgen, hulp van een dierenarts is dan noodzakelijk. Ook zal de vacht vervilten, waardoor de vacht er lelijk uitziet en de kat meer last van de warmte krijgt. Wen een kitten al aan borstelen, een kitten heeft nog niet veel last van losse haren maar went wel aan borstelen op deze manier. U werkt door het verzorgen van de vacht ook aan een goede band met uw kat. Een kat niet gewassen te worden, alleen als zijn vacht heel erg vuil geworden is. Meestal is een kat niet dol op water, daarom is het belangrijk dat u rustig en vastberaden te werk gaat. Leg bijvoorbeeld een handdoek of rubber matje op de bodem, zodat hij houvast heeft. Gebruik kattenshampoo en lauw water en spoel de shampoo goed uit en droog uw kat goed af.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven