Vakantiegangers, worden op hun vakantiebestemming, vooral in het buitenland, vaak geconfronteerd met zwerfkatten. Heel begrijpelijk dat mensen bij het zien van dit leed graag iets voor deze katten willen doen. Echter ze mee naar huis nemen is om verschillende redenen niet verstandig.
Een zwerfkat uit het buitenland niet meenemen
Met de adoptie van zwerfkatten wordt het probleem in het land van herkomst niet opgelost. Wat wel een mogelijkheid is om te helpen is het castreren van de zwerfkatten, hetgeen gelukkig regelmatig door o.a. buitenlandse dierenartsen gedaan wordt.
De dieren zijn vaak niet gewend aan onze drukke maatschappij, zijn ze gewend om te jagen en hun eigen gang te gaan en hebben nooit geleerd om bijvoorbeeld in huis te wonen.
Dieren die afkomstig zijn uit het buitenland kunnen infecties bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor mens en huisdier. Een voorbeeld van zo’n gevaarlijke besmetting is rabiës ook wel hondsdolheid genoemd. De ziekte wordt overgebracht door het bijten, krabben of likken door besmette dieren. Honden, katten en fretten kunnen al dagen besmettelijk zijn zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen. Deze drie huisdiersoorten mogen dan ook nooit zomaar de grens over, maar moeten ruim van te voren gevaccineerd worden.
Een zwerfkat uit het buitenland adopteren
Wilt u toch een huisdier uit het buitenland adopteren, doe dat dan via een organisatie die de adoptie voor het dier en de nieuwe eigenaar goed regelt.
Zwerfkatten in Nederland
Ook in Nederland is het niet verstandig om een zwerfkat mee te nemen. U doet er verstandiger aan om een kattenopvangorganisatie die ervaring heeft met zwerfkatten, te vragen wat u het beste kunt doen. Zij zullen vaak ter plekke komen om te zien of er nog meer zwerfkatten zijn, beoordelen of ze (medische) hulp nodig hebben en ze proberen te vangen en te castreren, dit om uitbreiding van de groep te voorkomen.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.