Insecten die steken of bijten

Als uw kat gestoken of gebeten wordt door een insect, ziet u dat niet altijd gebeuren. Wanneer uw kat in de zomer plotseling begint te miauwen, is er een kans dat hij gestoken of gebeten is. Na de steek of beet, zal de kat op de pijnlijke, jeukende plek gaan likken. De huid kan ook rood en gezwollen zijn, echter dit is vaak niet goed te zien. In Nederland veroorzaakt een steek of beet meestal geen gezondheidsrisico’s op, tenzij een kat allergisch is of bijvoorbeeld in de bek of keel gestoken wordt.

Verschillende insecten die steken of beten en wat u kunt doen
Wespen, hoornaars en hommels kunnen meerdere keren achter elkaar steken, omdat hun angel niet in de huid achterblijft. Een hoornaar lijkt op een wesp, maar is aanzienlijk groter en de steek pijnlijker. Wespen en hoornaars zijn agressiever dan hommels en zullen dan ook eerder steken.

De bij die in onze omgeving voorkomt, overlijdt vaak na één steek. Dit komt omdat er weerhaakjes aan de angel zitten en het de bij meestal niet lukt om ongehavend los te komen, waardoor ze overlijdt. De angel blijft achter in de huid van de kat. Als u weet dat uw kat door een bij gestoken is, probeer dan de angel te vinden en verwijder die.

Dazen (steekvliegen) steken niet maar bijten. Ze hebben het vooral voorzien op vee, maar kunnen ook katten bijten. Een beet van een daas is pijnlijk.

Horzels kunnen niet steken of bijten, maar worden vaak verward met een dazen of hoornaars die wel steken of bijten.

U kunt de pijnlijke plaats van een steek of beet van een insect met ijsblokjes, een icepack of koelelement koelen. Leg een schone doek tussen het ijs en de huid om bevriezing van de huid te voorkomen.

Een insectenbeet kan levensbedreigend zijn
Een insectenbeet op de verkeerde plaats zoals in de bek of keel, kan levensbedreigend zijn. Er kan een ernstige zwelling optreden in de bek en /of keel waardoor uw kat erg benauwd is en zelfs kan stikken. Het is dan zaak geen tijd te verliezen en direct naar de dierenarts te gaan.
Er kan ook een allergische reactie optreden, uw kat kan dan bijvoorbeeld benauwd zijn, gaan braken, rusteloos of apathisch zijn of diarree krijgen. Ook dan is een bezoek aan de dierenarts spoed.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina op Kattendomein. 

Scroll naar boven