Aangereden kat

U hoopt dat het nooit gebeurt, u heeft een kat aangereden of uw kat is aangereden. Helaas gebeurt het nog regelmatig en is het niet altijd te voorkomen; een kat die niet vrij buiten komt kan naar buiten glippen, eigenaren kiezen ervoor om hun kat vrij naar buiten te laten gaan of het is een zwerfkat.

U heeft een kat aangereden
Rijd nooit door als u een kat aangereden heeft. Zorg altijd eerst voor een veilige omgeving en daarna voor de gewonde kat en eventuele andere slachtoffers als gevolg van de aanrijding. Het is niet altijd meteen duidelijk hoe ernstig gewond een aangereden kat is. Onder invloed van adrenaline kan een geschrokken, gewonde kat proberen weg te lopen, probeer hem dan te volgen. Soms is er aan de buitenkant niet veel te zien, maar is er ernstig inwendig letsel, zoals breuken en bloedingen.

Bel 114, dat is het landelijk meldpunt voor dieren in nood, zij schakelen de dierenambulance in. U kunt ook  0900-8844, de politie, bellen zij helpen u dan verder. U heeft een meldingsplicht, maar krijgt geen boete als u een kat aangereden heeft. 

Hulp, totdat de dierenambulance arriveert
Laat de kat liggen, mits de kat op een veilige plek ligt, wanneer u de kat verplaatst kan dit het letsel verergeren. Leg een jas of een deken over de hem heen en probeer hem gerust te stellen. Pas echter wel op; een gewonde kat kan door de pijn en angst agressief reageren.
Het bieden van eerste hulp kan van levensbelang zijn, denk dan bijvoorbeeld aan reanimeren of het verzorgen van een open wond. Om dit goed te doen, moet u wel weten wat u moet doen, anders kunt u het letsel onbedoeld verergeren.

Soms is het mogelijk dat u zelf met de kat naar de dierenarts gaat. Probeer hem zoveel mogelijk in dezelfde houding op te pakken en neer te leggen in uw auto, let ook nu op uw eigen veiligheid een gewonde kat kan agressief reageren.

Overleden kat
Helaas overleven katten een aanrijding niet altijd, zeker niet als ze vol aangereden worden. Wanneer u een kat aangereden heeft en deze direct overlijdt, is het ook belangrijk dat u dit meldt. De medewerkers van de dierenambulance of een dierenarts, kunnen dan checken of de kat een chip heeft en de eigenaar bellen met het trieste nieuws. Ondanks het trieste nieuws zal een eigenaar willen weten dat zijn/haar vermiste kat overleden is en eventueel ook afscheid komen nemen.

Vindt u een overleden kat langs de weg, bel dan 114 of 0900-8844. Maak een foto van de kat en meldt het bij Amivedi. Er wordt dan een bericht geplaatst, de foto wordt niet getoond maar door de medewerkers bewaard en de kat beschreven. Op deze manier is het mogelijk dat de eigenaar toch gevonden wordt, als de kat niet gechipt is of de chip niet goed geregistreerd is.


Aangereden kat komt thuis
Het kan gebeuren dat uw kat aangereden is en gelukkig nog thuis heeft kunnen komen. Wanneer uw kat ernstig uitwendig letsel heeft, is het natuurlijk meteen duidelijk dat u met spoed naar de dierenarts moet gaan. Uw kat kan echter ook aangereden zijn, zonder dat het duidelijk zichtbaar is voor u. Neem o.a. direct contact op met een dierenarts, als uw kat:

– In de war is of ander vreemd gedrag vertoont.
– Vreemd of mank loopt.
– Zich verstopt.
– Agressief reageert.
– U vermoedt dat hij pijn heeft.
– Snel of moeilijk ademt.
– Een snelle of trage hartslag heeft.
– Bleke slijmvliezen, kijk hiervoor bijvoorbeeld in de bek naar het tandvlees.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein

Scroll naar boven